כאב טוב וכאב רע בספורט: נורות אזהרה
פציעות ספורט נפוצות במקצועות הסיבולת העיקריים עקב החזרה המרובה על התנועות העומדת בבסיס הספורט. משך הזמן הארוך והעצימות היחסית שבהן מבוצעת הפעילות תורמים אף הוא להופעת הפגיעות.
יש להבדיל בין פציעות טראומטיות הנגרמות מתאונה חדה כגון נפילה מהאופניים, קרע שריר או גיד כתוצאה מתנועה חדה או נזק למפרק עקב מעידה ולבין פציעות הנגרמות עקב שימוש יתר בגפיים יחד עם גורמים גופניים כגון חוסר התאוששות מאימון קודם, העמסת יתר, תכנית אימונים לא מתאימה , הישגיות יתר ומצבי מחלה הפוגעים באימונים.
פציעות נפוצות ברכיבת אופניים
בין הפציעות הנפוצות באופניים אנו מוצאים את אלו הקשורות בחלקים שאינם נעים וצמודים לאופניים במשך זמן ממושך ולבין אלו הנובעים מתנועה. לפיכך נפוצות פגיעות עצביות כגון ירידה בתחושה והרדמות של מפשעה, כפות הידיים והאצבעות וכאב מבני של שרירי הצוואר והשכמות וכן כאב עמוד שדרה גבי או צווארי. כאב וירידה בתחושה יכולים להופיע גם בכפות הרגליים כתוצאה מלחץ על הפדל . הברכיים הם אלו המעורבים ביותר באברים המתנייעים וקצב הסיבוב המגיע למאה סיבובים בדקה לאורך זמן מחמיר הפרעות קיימות ומציף חדשות.
פציעות נפוצות בריצה
בריצה מעורבות הגפיים התחתונות ברוב אירועי הפגיעות. פגיעות בכפות הרגליים נפוצות במיתר כף הרגל, בלחץ על האצבעות והעקבים ובהחמרה של פגיעות מבניות בקשת כף הרגל. הקרסוליים משחקים תפקיד ניכר לאחר נקעים ולעיתים בפגיעות סחוס. שרירי התאומים מגלים עלייה בפגיעות לאחרונה עקב עלייה בעומסי אימון אצל חובבים מקצועיים. הברכיים סובלות מנזק בגיד ה ITB, פגיעה הנקראת גם "רגל של רץ" וכמובן כאב ברך קדמי המערב את גידי הארבע ראשי, גיד הפיקה וכמובן את הפיקה עצמה. פציעות במבנים סחוסיים בברך עקב העומס המצטבר אינן נדירות ויש להתייחס אליהן בכובד ראש. הפגיעות ממשיכות במעלה הירך עם ערוב של שריר הירך האחורית ולעיתים נדירות יותר בארבע ראשי. פגיעות במפרקי הירכיים ובמפשעה מופיעות עקב ערוב גידים המגיבים בדלקות כרוניות הקשות לריפוי.
לעיון ברפואת כאב >>
פציעות נפוצות בטריאתלון
בטריאתלון, בנוסף לפגיעות האופייניות לשני מקצועות הסיבולת הקודמים, קיימות הפרעות ייחודיות לענף השחייה הנחשב בטוח יחסית. הנזקים הנפוצים כאן מערבים את הכתפיים עם סינדרום כתף השחיין ודלקות בגידי מסובבי הכתף.
אין לשכוח כמובן את הנזקים הנגרמים עקב אימון יתר ועייפות כרונית יחד עם הפרעות בהתאוששות העלולות להחמיר נזקים קיימים ולהביא את המתאמן למחוזות שמהם קשה לצאת. בעיות אלו נגרמות גם עקב אנמיה והפרעות במאזן הברזל, הפרעות בתזונה ובשתייה וחוסר התאוששות ממחלות קודמות או ברקע.
אז מה זה "כאב טוב"?
האימונים מטבעם גורמים לתגובות שריריות אשר מפורשות ברובן ככאב טוב- כאב המעיד על תגובת השריר לאימון ועל בנייה תוך שרירית המכינה אותנו לאימון הבא ומאפשרת העלאת עומס האימונים. תגובת כאב זו הנובעת מנזק שרירי מזערי העומד בבסיס המשפט " NO PAIN NO GAIN" ללא כאב אין רווח, חולף תמיד תוך פרק זמן לא ארוך ובד"כ תוך 24 שעות או פחות , כך שהמוכנות לאימון הבא נמצאת ונראית לעין.
ומה זה "כאב רע"?
לעומת זאת , כאב הנמשך למעלה מכמה ימים, המתגבר בפעילות, המחמיר עם התגברות האימון, המשנה את צורת התנועה והממשיך גם לאחר הפסקת הפעילות צריך להדליק נורת אזהרה ולציין למתאמן שיש לטפל מיידית. הטיפול הראשוני מערב עיסוי של המקום בכאב שרירי גם עם משחות למריחה על פני העור, מתיחות למינן, חיזוקים ספציפיים של שרירים מסביב למפרקים המעורבים ושימוש מרובה בקרח המהווה טיפול לכל דבר. יש לתקן שגיאות סגנון ולתקן ציוד אישי כגון נעליים ו/או מדרסים. בכל מקרה של כאב נמשך או מחמיר, יש לחפש אבחנה וטיפול רפואי כמה שיותר מוקדם ולשנות את הגורמים לפגיעות לאחר איתורן.
לעיון בריפוי ועיסוק >>