מייקל ג'ונסון, מגדולי האתלטים בכל הזמנים (ריצות 200 מ' ו-400 מ'), תיאר את יכולת הריכוז שלו בהכנה לריצות הספרינט בתחרויות בינלאומיות באופן הבא: "למדתי להתנתק מכל המחשבות הלא-הכרחיות… על המסלול. אני פשוט מתרכז. אני מתרכז רק בממשי – במסלול, במרוץ, באדני הזינוק, בדברים שעליי לעשות. הקהל והספורטאים האחרים נעלמים ועכשיו זה רק אני והמסלול האחד הזה."
מה זה בעצם ריכוז בספורט?
כיום ספורטאים ואנשי ספורט מכירים בחשיבות של היכולת המנטאלית והשפעתה על הביצוע בתחרות. אחת מהיכולות המנטאליות המשמעותיות ביותר בספורט תחרותי קשורה לתהליכי קשב וריכוז. אולם, מאמנים, ספורטאים, כתבי ספורט ואוהדים משתמשים במונח "ריכוז" פעמים רבות באופן לא אחיד ואף מטעה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שקיימות הגדרות שונות למונח זה הן בפסיכולוגיה קוגניטיבית והן בפסיכולוגיית ספורט. על מנת להבין מה המשמעות של ריכוז בספורט, ראשית יש להבין את המונח הרחב יותר – "קשב" (Attention). ניתן להתייחס לקשב בשני אופנים:
- הפניית החושים שלנו (למשל, ראייה, שמיעה, מגע) לגורם מסוים בסביבה. למשל, מיקוד הראייה על שחקן יריב, או מיקוד השמיעה על הוראות המאמן.
- מאגר של אנרגיה מנטאלית שניתן לחלק למשימות שונות בו זמנית (למשל, כדרור וקבלת החלטות).
"ריכוז" הוא החוויה המודעת של הפניית קשב לגירויים חיצוניים מסוימים או לאירועים מנטאליים פנימיים. למשל, שחקנים מתרכזים בהוראות המאמן בעוד שהם מתעלמים מהפניית קשב לתחושות הגופניות שלהם או לרעש הקהל. כלומר, ריכוז הוא פעולה מכוונת של הספורטאי בה הוא מפנה קשב לאותם גורמים בסביבה התחרותית אשר אמורים לסייע לו לביצוע טוב. לפיכך, כאשר מאמן צועק לספורטאי "אתה לא מרוכז!" הוא מתכוון שהספורטאי לא שם לב למאפיינים מסוימים בסביבתו, כגון מיקום היריב או הכדור, הטקטיקה בה משתמשים באותו הרגע, או הטכניקה המתאימה לאותו המצב.
מהם מרכיבי הריכוז בספורט?
חשוב להבין כי ריכוז לא מתרחש באופן אוטומטי. ספורטאים צריכים להפעיל מאמץ מחשבתי במהלך הביצוע שלהם כדי לשמור על ריכוז יעיל ולהפנות קשב לגורמים החשובים לביצוע. לכל ספורטאי יש יכולת הפניית קשב מוגבלת ובכל רגע נתון ספורטאי יכול לרכז קשב רק במספר מוגבל של גורמים בסביבה או במחשבה. ככל שיש יותר מסיחים בסביבה של הספורטאי (למשל, קהל רועש, צעקות מצד המאמן, מצלמות טלוויזיה) או במחשבה של הספורטאי (לחץ, חרדה, עייפות) כך יהיה קשה יותר להתרכז במהלך הביצוע במה שחשוב ולהתעלם ממה שלא חשוב.
ישנן ארבע פונקציות עיקריות של קשב בביצוע ספורטיבי:
- קשב סלקטיבי: התמקדות בגורמים החשובים לביצוע המשימה תוך התעלמות מהגורמים הלא-רלוונטיים.
- שימור מיקוד קשב יעיל לאורך זמן של נקודה / מהלך / משחק / טורניר / עונה.
- מודעות מצבית. מוכנות של הספורטאי או הקבוצה לאירועים צפויים או בלתי צפויים, עם מספיק זמן להגיב, תוך כדי הבנה של התועלת והמחיר של הפעולות שעליהן הוחלט.
- הסטת מיקוד הקשב על-פי צורכי המשימה, למשל בין מצב משחק ומצב של הפסקה במשחק.
מדוע ספורטאי עלית מצליחים לשמור על ריכוז יעיל?
המחקר מראה כי ספורטאים מומחים נוטים להשתמש במידע ביעילות יותר מספורטאים מתחילים, בשלושה אופנים:
- זיהוי מוקדם של גורמים סביבתיים חשובים עקב הפניית קשב לגורמים רלוונטיים. למשל, מומחים מזהים מוקדם גורמים כגון יציבת גוף של היריב, מיקום, ותאוצת התנועה, מצפים מה יקרה ומכינים את תגובתם בהתאם.
- זיהוי דפוסי משחק עקב סריקה טובה יותר של השדה הראייתי וידע של דפוסי משחק. למשל, כשספורטאים מומחים סורקים את שדה המשחק הם מתבוננים בנקודות מסוימות למשך זמן רב יותר (קיבוץ מידע) ומדרגים את האפשרויות שלהם בהסתמך על סיכויי הצלחה. לעומתם, ספורטאים מתחילים סורקים את שדה המשחק ללא סדר או כיוון ואינם מדרגים את האפשרויות שלהם. זה מאפשר למומחים לזהות טוב יותר אסטרטגיות הגנה והתקפה, ודפוסי תנועה, ובהסתמך על מידע זה להכין תגובה מתאימה.
- ספורטאים מומחים מבצעים באופן אוטומטי יכולות מבוססות וזה מפנה להם יותר מקורות קוגניטיביים לעיבוד מידע. למשל, שחקן כדורסל מומחה לא צריך להתמקד על כדרור, כמו מתחיל, ולפיכך יכול לסרוק את השדה ולבצע החלטות מנטאליות תוך כדי שימוש במאגר קשב גדול יותר.
מה משפיע על הקשב והריכוז?
ישנם גורמים מנטאליים וגירויים רבים בסביבה התחרותית העשויים להשפיע על יכולות הקשב והריכוז של ספורטאים:
ההכנה לתחרות מבחינה פיזית ומנטאלית, חרדה תחרותית, כושר גופני, שימור אנרגיה ועייפות, כניסה למשחק/תחרות, מיקוד קשב יעיל ויכולת שימור קשב לאורך זמן, הסחות דעת פנימיות וחיצוניות, קבלת החלטות יעילה, תקשורת עם מאמן ועם קבוצה, טקטיקה, ומוטיבציה.
כיצד ניתן לשפר ריכוז בספורט?
ישנם כלים מנטאליים הקשורים לתהליכי חשיבה של הספורטאי באימון ובתחרות אשר יכולים לשפר את יכולות הריכוז בביצוע תחרותי. שיפור בריכוז במצבי תחרות מתחיל בהבניה יעילה של סביבת האימונים לדמות תנאי תחרות. כמו כן, הניסיון של ספורטאים במצבי תחרות מלחיצים מובילה בסופו של דבר ליצירת דרכי התמודדות יעילות עם גורמים המפריעים לריכוז. הטכניקות הבאות עשויות להוביל לשיפור בתהליכי קשב וריכוז של ספורטאים:
- הצבת יעדי ביצוע ויכולת, פעולות תחת שליטת הספורטאי
- שימוש ברוטינות
- שימוש במילות מפתח (דיבור פנימי)
- תרגול מנטאלי
- אימון סימולציה
חשוב להדגיש כי ייעוץ מנטאלי מסודר וקבוע עם פסיכולוג ספורט בעל הכשרה ספציפית לעבודה עם ספורטאים בהחלט יכולה להביא לשיפור ביכולות ריכוז של ספורטאים.
לייעוץ ומידע נוסף
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
המחלקות שלנו: